Excelenţa Sa, doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România, a fost prezent, miercuri, la Sighet, la Pensiunea „Casa Iurca” şi pe valea Izei, la evenimentul care a marcat finalizarea proiectului “Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România”.
Turiştii care se cazează în comuna Vadu Izei sau în satul Mara pot merge la pensiuni dotate cu staţii de epurare biologice cu stuf.
Proiectul „Tehnici ecologice pentru agroturismul din România” în cadrul căruia au fost inaugurate, în octombrie 2015, două staţii de epurare biologice (cu pat de stuf) a ajuns la final. Proiectul a fost implementat de către organizaţia Openfieds (fostă Heifer Project pentru Romania) la două pensiuni din localităţile Vadu Izei şi Mara şi a fost realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway. Proiectul, unic în România, are la bază sistemul norvegian de management a apelor reziduale care foloseşte filtre cu pat de stuf şi a fost dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh). Valoarea fondurilor alocate se ridică la 183.000 euro.
Promotorul proiectului este Fundaţia OPENFIELDS având ca parteneri NIBIO şi Fundaţia OVR “Agro-Tur-Art”, Vadu Izei – Maramureş. Beneficiarii proiectului sunt pensiunea Pintea Haiducu din localitatea Mara şi Casa Borlean din Vadu Izei.
În prima parte a întâlnirii, despre parteneriatul româno-norvegian şi proiectul ecologic au vorbit: dr. Ovidiu Spînu, director Fundaţia Openfieds, E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ioan Ştrempel, comisar şef al Comisariatului Maramureş al Gărzii Naţionale de Mediu, Emanuel Ţapu, manager de proiect
Au fost de faţă oficialităţi din Maramureşul istoric, guvernatorul Districtului Rotary România – Moldova, reprezentanţi si mai multor cluburi Rotary din judeţ şi din ţară, reprezentanţi ai Rotaract, Apele Române, Protecţia Mediului, proiectanţi şi constructori implicaţi în proiectul româno-norvegian, beneficiari ai proiectului.
După sesiunea de întrebări şi răspunsuri, conferinţa a fost urmată de vizitarea staţiei de epurare de la pensiunea „Casa tradiţională Borlean” din Vadu Izei. Vom reveni cu detalii.