Dr. Ovidiu Rotar, o nouă intervenţie chirurgicală reuşită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare

1
2774

• Femeia avea faţa zdrobită în urma unui accident rutier

Cu câteva zile în urmă, pe trecerea de pietoni de la RFN, a avut loc un accident de circulaţie, soldat cu rănirea gravă a două persoane. Bărbatul este internat la secţia A.T.I., în comă, cu prognostic rezervat, iar femeia de 61 de ani, cu fractură de mandibulă, multiple traumatisme maxilo-faciale, de oase, de femur, aflată în stare critică, a fost operată ieri de dr. Ovidiu Rotar şi echipa sa.

Dr. Ovidiu Rotar declară: „Femeia a fost în stare gravă din cauza multiplelor fracturi la nivelul feţei, care au produs inclusiv smulgerea de vene, artere, lucru care îi va provoca dizabilităţi. Am beneficiat de condiţii similare cu un spital universitar, pentru a reuşi această intervenţie chirurgicală. Femeia îşi va reveni în cinci săptămâni, din punct de vedere al scheletului facial, însă vor trece 2-3 ani până când va funcţiona aproximativ ca înainte de accident. Doamna are noroc că este robustă şi scheletul feţei o va ajuta să se refacă, în parte. În asemenea cazuri, este foarte important ca victima să aibă dentiţia completă, pentru că aceasta reprezintă un ajutor imens pentru vindecare.

operatie536 de intervenţii chirurgicale ale dr. Ovidiu Rotar, de la începutul acestui an

La secţia Chirurgie Orală şi Maxilo-facială, dr. Ovidiu Rotar, şeful secţiei, face 2-3 intervenţii pe zi, în cazuri complexe. De la începutul anului şi până în prezent, a făcut 536 de operaţii (tot ce ţine de cap şi gât), dintre care 115 cu anestezie locală. Cancerul  reprezintă o adevărată  pro­vocare. 30%  dintre intervenţii constituie cancer (de limbă, gât, mandibulă, ganglioni ai feţei, gură, dinţi, orbite). Interesant este că în general bărbaţii tineri, care consumă alcool şi tutun, se îmbolnăvesc de cancer la limbă (cazuri recente, la bărbaţi de 35 şi 41 ani). Dr. Ovidiu Rotar ne spune că rata supravieţuirii unui astfel de cancer este de 5-7 ani, intervenţia fiind mutilantă. Astfel de cazuri sunt în număr de 150-200 pe an: „Nu se mai face prevenţie, populaţia nu este informată. Lipsa de igienă este unul din factorii care ne-au adus aici. Copilul trebuie învăţat de mic să se spele pe dinţi, să-şi păstreze igiena orală. Eu recunosc un bolnav de cancer oral de la distanţă, după miros (halenă). Cu cât nivelul de educaţie al populaţiei este mai scăzut, cu atât apar diverse leziuni canceroase, care pun în pericol viaţa pacienţilor. De multe ori, aceştia ajung la medic când este prea târziu, considerând că o leziune în gură nu este mare lucru”.
Compartimentul de Chi­rurgie Orală Maxilo-facială se află la etajul VII al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, în cadrul secţiei ORL, fiind condus de dr. Ovidiu Rotar. Compartimentul cuprinde 5 paturi şi se confruntă cu o vastă patologie: infecţioasă acută şi cronică, traumatică, tumorală, sinuzite maxilare de cauză odontogenă, implantologie şi transplant osos, terapia durerii în teritoriul cranio-maxilo-facial, chirurgie cervico-facială.

1 COMENTARIU

  1. Sint mămică unui copi cu nevoi speciale,vreau sa spun 2 cuvinte de domu doctor rotaru:este îngerul copiilor cu dizabilități și nu numai prin mâinile domnului doctor lucrează domnu Dumnezeu ,personal va spun cu toată sinceritatea este cel mai bun medic maxico facial din toată tara nu am crezut ca copilul meu va fi îngrijit și operat de acest doctor fărâmă copilul meu sa aivă efecte secundare și operația fiind făcută cu anestezie totala bunul Dumnezeu sa va facă viata un rai domnule doctor ,va mulțumește mămică lui diudea cristian raul

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.