Seară de film la Facultatea de Litere

0
397

Asociaţia “Maramureş pentru Viaţă şi Familie” a organizat în această săptămână o seară de film. Producţia a putut fi vizionată în Amfiteatrul Facultăţii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. Spre vizionare a fost ales filmul “The Shack” (Coliba), subiectul fiind unul destul de controversat şi dezbătut. “Depinde de noi dacă suntem capabili să ne deschidem ochii duhovniceşti. E un film interesant, controversat, o modalitate modernă de a înţelege arătarea Sfintei Treimi la Stejarul Mamvri”, a spus în debutul evenimentului, lector univ.dr. Eusebiu Borca.
Filmul povesteşte istoria lui Mack Phillips a cărui fiică în vârstă de 7 ani este răpită și ucisă. Câțiva ani după tragedie, Mack primește o scrisoare enigmatică ce îi spune să se întoarcă la coliba în care avusese loc uciderea fiicei sale. Odată întors la acel loc, el se întâlnește cu trei străini care se descoperă ca fiind Sfânta Treime – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. De aici, o serie de mesaje şi de metafore care te provoacă să-ţi pui întrebări, să găseşti un sens, un răspuns la frământările scoase la suprafaţă de această producţie.
Preotul profesor Dorin Micu a precizat că filmul porneşte de la cartea Baraca. Aceasta era menită să fie un cadou de Crăciun doar pentru familia autorului. “Ambele realizări sunt de excepţie: şi cartea, şi filmul”, spune preotul Dorin Micu.
El a mai arătat că filmul reprezintă “o dublă provocare: de natură teologică şi de natură duhovnicească. Filmul tratează trei probleme: răul, suferinţa şi iertarea. Suntem obişnuiţi să spunem că totul se întâmplă cu voia sau cu îngăduinţa lui Dumnezeu. Totuşi nu poţi spune că o dramă este acceptată de Dumnezeu. Dumnezeu nu vrea ca noi să suferim. Asta e provocarea duhovnicească pe care o regăsiţi în film. Putem să ne întrebăm fiecare: cum îl vedem pe Dumnezeu? Dumnezeu e iubire şi iertare. Iertarea înseamnă să nu îţi mai ţii încleştată mâna pe grumazul vrăjmaşului tău. Am putea spune că filmul e o reinterpretare modernă a cărţii lui Iov: de ce suferim, de ce există răul în lume?”, a adăugat preotul profesor Dorin Micu.
Seara de film s-a lăsat şi cu lacrimi. Mesajul emoţionant a ajuns în inimile celor prezenţi, iar participanţii au aplaudat la final, dovedind că nu au rămas indiferenţi la simbolistica producţiei. Pe viitor se doreşte chiar o dezbatere pe marginea filmului, cu întrebări şi răspunsuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.