Ușor subiectiv a fost abordată problema insuficienței lemnelor de foc din comuna Băiuț, drept pentru care revenim. Din start o spunem, fără echivoc: noi ținem cu pădurea! Nici cu silvicii, nici cu localnicii, nici cu primăria…
Localnicii din Băiuț au acuzat că nu primesc lemne de foc destule și că la iarnă vor avea necazuri. Ne-am interesat, dat fiindcă în alte părți am văzut stocuri mari de tot făcute de săteni, de teama „vremurilor grele” și a scumpirilor. Sunt sate și gospodării care au stocat lemne și pe trei ani… Așa că îl întrebăm pe Ioan Chira, șeful Ocolului silvic Strâmbu Băiuț, dacă îi văduvește pe oameni de lemn de foc. Mai ales că auzim că ar da lemn de foc până la… Poienile de sub Munte! „Stați așa, să le lămurim și să le departajăm. Avem aici pădure de Stat și pădure a comunei, două lucruri diferite.
Din pădurea de Stat, da, ni s-a cerut să ajutăm și noi cu lemn de foc comuna Poienile de sub Munte. Nu știu ce e acolo, ni s-a cerut de la Direcție să ajutăm, dar cred că au majoritar rășinoase și nu e bun de foc. Am dat 45 de metri cubi, mai dăm pe atâta, a fost o decizie luată la nivel de Prefectură și de Direcție, nu o comentez. Separat este situația lemnelor de foc a băiuțenilor. Avem de făcut pentru locuitori 2000 de metri cubi din pădurea lor, din care mai avem de dat 500. Dacă ați văzut știrile la Tv, ați văzut cum vorbeau toți cu stive de lemne în spate, au căzut în ridicol, zic eu. Atâta lemn între blocuri în Băiuț n-a fost niciodată… În fine, revin și spun. Discuția a pornit de la faptul că localnicii voiau ca din pădurea lor să dau pentru foc și lemnul de lucru. Am refuzat și vă explic matematic de ce. E pădurea lor, e și interesul lor. Am scos lemnul de lucru la licitație cu preț de pornire de 336 lei/metru cub și s-a ajuns să-l dăm firmelor cu 543 lei/mc. Dacă îl dădeam la populație, era cu 230 de lei/mc. Am obținut mai mult decât dublu, da? Prin urmare, am dat 223 metri cubi de lemn de lucru cu 125.480 de lei, în loc să-l dăm cu 51.290 lei. Cu 60% mai mult”, spune silvicul și ne îndeamnă să judecăm la rece situația…

Ocolul silvic cu pricina a luat înapoi în administrare, recent, pădurea Băiuțului, după o experiență nefericită cu un ocol privat sătmărean, de care abia s-au dezbărat, la care însă au plecat cu ani în urmă din cauza altor experiențe nefericite cu ocolul silvic de Stat… S.R.
Bună ziua,
Ce S-a întâmplat cu cei 125.480 lei.?
Daca acesta este un venit rezultat din vanzarea lemnului din padurea comunei, ce drum au luat acesti bani? Ce nevoie era sa se vanda acest lemn? Ce se face cu banii proveniți din vânzarea lemnului de foc din pădurea Comunala catre familiile din comuna?
Aștept răspuns. Mulțumesc
Absolut corect, aveti dreptate sa intrebati. Doar ca nu eu trebuie sa va dau raspunsul, nu tin contabilitatea Primariei nici a Ocolului… Cu stima, Alexandru Ruja